Zdravlje i Ljepota

LEPOTA: Greška broj jedan zbog koje vam se kosa zamasti već dan nakon pranja

Poznat vam je onaj osećaj kada dan nakon pranja prođete prstima po vlasištu i osetite da vam se kosa već zamastila? Niste jedini, brojne se žene žale na ovaj mrski problem. Upravo zato kosu peru vrlo često, čak i svaki dan, a upravo u tome mogao bi ležati glavni uzrok problema.

Masna kosa rezultat je lojnih žlezda na temenu koje proizvode ulje. Kosa zatim upije to ulje, a previše ulja može kosi dati mastan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, štaviše, čini je sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može stvoriti talog zbog kojeg će kosa izgledati previše opušteno i glatko.

Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, ipak to je greška broj jedan zbog koje će se koren kose još više mastiti

Tanka i osetljivija vlas, naravno, brže se masti od debele i čvršće, te se već jedan dan nakon pranja može zamastiti. Sve to povezano je s količinom ulja koje vlasište proizvodi, kao i s time koliko dobro vaša kosa “podnosi” ulje. Kada se kosa više masti, želimo je i češće prati, pa čak i svaki dan, no to je najveća greška zbog koje će se koren kose još više mastiti.

To se događa, jer nakon što naviknete kosu na svakodnevno pranje, vlasište može postati masno i svrbeti kada pranje želite odgoditi za koji dan. To je isto kao kad preterate s čišćenjem kože i odstranite s nje prirodna ulja – što više perete kosu, to će teme proizvoditi više ulja kako bi ga kompenzovalo.

Osim toga koliko često perete kosu, važno je, naravno, i to čime je perete. Frizerski stručnjaci savetuju da uložite u dobar pročišćavajući šampon za masnu kosu. On će dubinski očistiti vlasište i ukloniti višak nakupljene masnoće. Takav šampon najbolje je koristiti jednom nedeljno, a uz njega možete koristiti i neki drugi šampon koji vam odgovara, kao i regenerator.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *