Život

LJUBAV: Pet stvari koje nikako ne smijete ignorisati ako želite zdravu vezu ili brak

Ako s partnerom želite imati zdrav odnos, ključno je znati koje stvari ne smijete zanemariti, odnosno ignorisati. Pet najvažnijih donosimo u nastavku.

1. Prestanak razgovora

Partner i vi prestali ste međusobno razgovarati? Razmislite o tome.

Kada je poslednji put on došao s posla da ste ga pitali kako je ili obrnuto? Razgovarate li uopšte o nekim drugim stvarima osim o djeci i poslu? Kada ste zadnji put raspravljali o nekoj značajnoj temi, vodili zanimljivi razgovor prije spavanja?

U svakoj zdravoj vezi komunikacija je bitna, a jednako kao o problemima bitno je razgovarati i o dobrim stvarima. Ako primijetite da više ne razgovarate jedno s drugim ili ako su vam se teme razgovora svele na svakodnevne obaveze, vrijeme je da prestanete zanemarivati tu činjenicu i da promijenite situaciju.

2. Odlaganje rješavanja problema

Ako ste svjesni određenog problema, nemojte odlagati njegovo rješavanje. Tako će problem postajati sve veći i sve teže rješiv. Jednog dana biće nemoguće riješiti ga i veza ili brak će se završiti.

3. Samostalno donošenje odluka

Zajedničko donošenje odluka je nešto što partnere zbližava, čini da se osjećaju korisno i vrijedno. Ako shvatite da zaobilazite partnera na tom putu, zaustavite se i ponovno ga uključite u taj dio života. Jednostrano odlučivanje definitivno je jedna od stvari koju ne smijete zanemariti i ignorisati ako želite zdrav odnos.

4. Niste jedno drugom prioritet

Život je lud, haotičan, toliko je obaveza, događanja… i jako je teško u svakom trenutku misliti na sve i držati stvari pod kontrolom. Ipak, ono što ne smijete zaboraviti je vaša veza i koliko je važno da se međusobno uvažavate i uzimate u obzir.

Zato dobro razmislite kako izgleda situacija u stvarnom životu. Jeste li dovoljno posvećeni svom partneru? Kada donesete zaključak, učinite sve kako biste popravili ono što je bitno popraviti. Opet postanite jednom drugom prioritet, vratite se na prvo mjesto.

5. Nema dodirivanja

Grlite li se, ljubite li se, mazite li se, držite li se za ruke dok hodate ulicom? Razmislite dobro jesu li ovakvi gestovi nekada bile dio vašeg odnosa, a onda razmislite i kakvo je stanje sada. Ako se drastično promijenilo, vrijeme je za resetovanje i povratak nježnostima. Dodiri su nevjerojatno važni za intimnu vezu i ne pričamo ovdje o seksu. Važno je grliti se, držati za ruku…. Dodirivanje partnera na ovaj način vaš odnos čini drugačijim od bilo kojeg drugog u vašem životu. Ako nastavite s dodirima ili ih vratite, vaša veza ima izvrsne šanse da ostane zdrava.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *