Zdravlje i Ljepota

ZDRAVLJE: Četiri vrste tkanina koje se ne smeju prati s omekšivačem

Kada odeći želimo dati malo finog mirisa i puno mekoće, onda koristimo omekšivače. Oni će svakako omekšati tkaninu i dodati miris našem vešu. Međutim, neke tkanine ne bi se smele tretirati omekšivačem.

1. Tkanine od mikrovlakana. Zahvaljujući čvrstim isprepletenim nitima, tkanine od mikrovlakana izrazito su izdržljive i imaju sjajna upijajuća svojstva. Ako ih tretirate omekšivačem, polako ćete uništiti njihovu učinkovitost i skratiti rok trajanja vlaknima.

2. Sportska odeća. Većina sportske odeće tehnološki je prilagođena jakom znojenju tj. upija znoj s kože i hladi vas tokom fizičke aktivnosti. Omekšivač na njima ostavlja sloj koji ih sprečava u apsorbiranju telesnih tečnosti.

3. Odeća od nezapaljivih tkanina. Mnoga radna odela s razlogom su napravljena od posebnih tkanina otpornih na požar – štite od vatre na mestima gde ste izloženi potencijalnom požaru. Ne tretirajte ih omekšivačem, jer on negativno deluje na njihovo svojstvo otpornosti na vatru i naposletku ih čini zapaljivima.

4. Peškiri. Svi volimo mekane i mirišljave peškire, ali omekšivač ih sprečava u njihovoj glavnoj funkciji – apsorpciji. Baš kao i kod sportske odeće, omekšivač na peškirima ostavlja tanak sloj voska zbog kojeg više ne upijaju vodu kako bi trebali. Uostalom, bez problema ih možete učiniti mekanima i bez upotrebe omekšivača.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *