Intervju

INTERVJU: Sanja Popović Petrov – Najlakše je raditi posao koji voliš

Glumica Sanja Popović Petrov, igra epizodnu ulogu u popularnoj domaćoj seriji Crna svadba što nas je i podstaklo da istražimo više o radu ove zanosne crnke. Sanja kao profesionalna glumica, radi u pozorištu, na filmu i televiziji, radila je kao TV voditelj, a aktivna je i u davanju glasa u animiranim i igranim filmovima. Od 2014. godine radi i u okviru udruženja “Šmiranti” kao glavni predavač glume, sa decom, mladima i odraslima. Koautor je 10 predstava sa decom, dve amaterske predstave, kao i tri autorske predstave. U našem intervjuu ističe da živi najlepšu ulogu, ulogu majke Nine i Nikole, da je srećna što radi posao koji voli, a i otkriva nam planove za narednu godinu, koja će biti i više nego radna.

Šta je najlakše raditi – glumiti u seriji, glumiti u predstavi ili raditi sinhronizaciju animiranih filmova?

Najlakše je raditi posao koji voliš. Ono što je u glumi divno, jeste što iznova izgleda kao nešto novo. Svaka uloga je priča i izazov za sebe, bilo da se realizuje u snimanoj formi, u pozorištu ili samo kroz glas. Lično uživam u sva tri segmenta, ali mislim da je ljubav prema pozorištu ipak na prvom mestu. 

Kao četvrto zanimanje mogli smo navesti i predavač u školi glume. Kako si se pronašla u toj ulozi i da li je teško prenositi iskustvo i znanje mladim nadama?

Kada sam počela da radim kao predavač, tek tada su u meni kao glumici počele da se slažu sve kockice i da razumem svaku rečenicu svog profesora. Bila sam ja ta koja uči. U početku sam se plašila rada sa decom, iako sam u tom trenutku imala puno iskustva u radu sa decom. Kako radim i sa mlađim uzrastima, i sa adolescentima i sa odraslima, svaka grupa traži drugačiji pristup da se objasni ista stvar. Raduje me kada vidim velike pomake kod onih koji su i po nekoliko godina kod nas. Znači da sav rad nije bio uzaludan.

Trenutno se prikazuje serija Crna svadba u kojoj imaš epizodnu ulogu, kakvo iskustvo nosiš sa snimanja pomenute serije, koju najavljuju kao jednu od boljih serija domaće scene?

Iako mala uloga, bilo je zadovoljstvo snimati je. Odlična ekipa, ozbiljna produkcija i rad na tako kvalitetnom nivou kakav nisam videla kod nas.

Koja uloga se može nazvati tvojom omiljenom u dosadašnjem radu?

Izrazito sam volela da igram Nespretnu Anu u predstavi “Zmajovini pangalozi” pozorišta “Boško Buha”.

Kakvo sećanje nosiš sa snimanja serije Larin izbor i jedne od tvojih zapaženjih uloga u liku Dalije?

Dragoceno iskustvo. Osam meseci u Zagrebu i Splitu se nisam osećala kao stranac, bilo je mnogo divnih ljudi oko mene. Glumački, iako je u pitanju sapunica, ko preživi taj tempo rada, posle može sve. Ozbiljan glumački trening, gde greške nisu dozvoljene.

www.sanjapopovic.com

Radila si sa inostranim produkcijama – kolika je razlika raditi u Italiji, Hrvatskoj i Srbiji?

Osim u budžetima, ne mnogo velika. 

 Udata si za glumca, Boška Petrova. Kako je živeti umetnički život u paru?

Boško i ja, nažalost, nismo od onih glumačkih parova koji posao ne donose kući. Radimo zajedno i neminovno je da se često razgovori u kući svedu na posao. Vodimo udruženje koje već deset godina aktivno radi na obogaćivanju novosadske kulturne scene. Podižemo svojim programom pomalo zaboravljen prostor, scenu “Radnički dom”, gde se aktivno, pred punom salom igraju naše komedije “Luda lova” i “Boing Boing” , naša autorska predstava za mlade “Čujem vrati se, čujem ostani”. Pokrenuli smo pozorišni festival za decu i mlade “Novosadski susreti”. Puno rada, truda, energije, vremena i entuzijazma ulažemo i to nas čini srećnima. Gradimo našu priču. Naše pozorište. I sve to je samo učvršćivanje i obogaćivanje našeg odnosa kao partnera.

FOTO: Privatna arhiva, Boško i Sanja Petrov

Pored brojnih uloga, trenutno uživaš onu najvažniju – ulogu majke. Koliko je teško sve uskladiti – briga o deci, rad na crtaćima, predavanje u školi glume?

Postala sam mama dvoje dece onda kada sam bila zrela za to. Jako važna stvar za buduću organizaciju i zadovoljstvo. Meni su deca upotpunila život, donela neku dimenziju za koju nisam ni znala da postoji i koju nikad ne bih više menjala. Najvažniji posao sada je da oni izrastu u kvalitetne ljude. Dobijaju 100% mene, jer sam jedino njima u ovoj fazi života toliko potrebna. A ostalo, šta uspem krišom da uradim, uspem. Posao me ispunjava, volela bih da mogu više. Doći ce uskoro vreme i za to.

Kao rođena Beograđanka, koliko te selidba u Novi Sad promenila i kako postižeš poslovne obaveze koje su najčešće na relaciji Beograd-Novi Sad?

Nikada nisam prestala da budem Beograđanka. Beograd je moj grad, moj dom. Za njega me vezuju i posao i porodica i prijatelji i detinjstvo i uspomene. Ipak, moram da priznam da me je mirnoća Novog Sada razmazila. Tu ne koristim kola, gradski prevoz. Sve mi je dostupnije uz manje stresa. Zato, uživam čari oba grada. Relacija me još uvek nije umorila. To je jednostavno moja rutina o kojoj ne razmišljam kao nečemu što moram. Tako je. Kad god sednem u kola, znam da me tamo neko željno čeka, bez obzira u kom pravcu idem.

Kakvi su ti poslovni planovi za naredni period?

Sledeća godina mi je već prebukirana. Očekuju me, kao glumicu, tri pozorišne premijere posle nekoliko godina pauze i jako se radujem tome. U okviru Novi Sad – Evropske prestonice kulture 2022, Šmiranti realizuju dva potpuno drugačija projekta. U našoj produkciji, za mart mesec spremamo predstavu pod nazivom “Svi smo mi odnekud došli, neko i malo ranije”, u režiji italijanskog reditelja Andree Moretija. Predstava se bavi temom migracija, emocijama koje pokreću na takav krucijalni potez i posledicama. Druga predstava se bavi promocijom poezije, “Džuboks poezija na kilo”. Nimalo slučajno, njeno izvođenje je planirano na novosadskim pijacama krajem leta. U pripremama je još jedan naslov, komedija “Lutka” Mira Gavrana, koja će se naći na redovnom repertoaru renovirane scene “Radnički dom”.

Kako se deca u Novom Sadu mogu upisati u školicu glume Šmiranti?

 “Šmiranti” dva puta godišnje vrše upis novih članova, kako dece, tako i mladih i odraslih, u januaru i septembru. Sve informacije se blagovremeno mogu naći na zvaničnom sajtu www.smiranti.com ili na FB stranici smirantinovisad.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *